Mit private observatorium hos mine forældre i Vejle.

Observatoriet er opført i perioden 1984 til 1989 og rummer en hjemmebygget 8 tommer f/10 Newton teleskop. Der er motorer på begge akser med 2 hastigheder som muliggør langtidseksponeringer. Herunder kan du se nogle udvalgte billeder fra byggeperioden og nogle af de billeder jeg har taget.
 
 
Kuplen er bygget i armeret beton. Først  laves et jernskelet der bindes sammen med staaltråd.
Klik og se forstoerrelse

Klik og se en forstoerrelse.Efter at jernskelettet er færdig, blev der lagt to lag hønsetråd på yderside og inderside af skelettet. Dette netværk skal bære cementen når den smøres på.

 

Inden der lægges cement på kuplen skal gulvet støbes. på billedet her er min far næsten færdig med armeringen til gulvet. Soklen til teleskopet er forskudt mod syd for at teleskopets omdrejningsakse falder sammen med kuplens center.
Nu støber vi soklen til teleskopet. Det hvide materiale er styroform der skal adskille cement komponenterne, således at vibrationer fra gulvet ikke overføres til teleskopet.
Kuplen er nu løftet over på det færdigstøbte gulv og vi er ved at påsmøre cement
Steppermotoren er netop gjort fast til snekken der trækker timetandhjulet og chippen der genererer signalet til motorens viklinger testes.
Styresystemet til teleskopets to motorer har jeg selv designet og konstueret. På billdedet er jeg ved at tegne printet til rektasension motoren. Den har 30X slew hastighed og 5X guide korrektionshastighed. Når disse hastiheder er uaktiverede skal motoren køre med en hastighed der modvirker Jordens rotation.
Nu skal der loddes komponenter i printet. Bemaerk den ungommelige frisure, anno 1989!
Det færdige observatoriums første nytårsaften.
Mig og mit 8 tommer f/10 Newton teleskop. Det lille teleskop ovenpå Newton'en er en 60 mm refraktor der tjener som søgeteleskop. Senere er den blevet erstattet med en mindre og mere betjeningsvenlig 50 mm søgekikkert.
Endnu en nytårsaften.
Håndvægttågen, M27. 10 minutters eksponering med 8 tommeren.
Mit eneste farvefoto til dato af et deep-sky objekt. Oriontågen, M42,43 fylder pænt i billedfeltet ved 2 meters brændvidde. Ganske tydeligt ses det også at stjernerne ikke er pænt runde. Det hjemmelavede snekkedrev var meget vanskeligt at stabilisere.
Spiralgalaksen, M51, i Jagthundene. Fine små runde stjerner, HURRA!  
Ringtågen i Lyren, M57., også en 10 minutters eksponering. Filmen er TMAX 3200.
 
 
Efter jeg fik "kørekort" til Ole Rømer observatoriets 20 tommer Cassegrain med kvælstof kølet CCD kamera har jeg ikke brugt mit eget observatorium ud over specielle lejligheder. Mit observatorium er trods alt hjemmelavet og kan ikke konkurrere med professionelt udstyr.