Dag 22, lørdag den 8. september 2007.

Idag saver vi masonitplader til beklædning af kuplen.

Der er fra kuppelringen op til kuplens toppunkt 3927 mm. Det er en del længere end masonitpladerne der er standard 1220 x 2240 mm, så der skal laves 36 "lagkagestykker" i fuldlængde på 2240 mm og så nogle mindre stykker i forlængelse heraf. Ved kuppelringen er der 39,2 cm mellem spærene og stykkerne bliver gradvist smallere opad.
På skabelonen opmærkes bredden af skabelonen for hver 18 cm hele vejen op. Skabelonen saves ud med en alm. sav.
Efter skabelonen er savet ud tager vi den med ud og lægger den på spærene. Da vi bagefter saver 36 stykker på en gang, vil jeg gerne være helt sikker på at formen er rigtig. Det ser ud til at være rigtigt.
Der skal som nævnt bruges 36 store stykker, 12 plader med 3 på hver. Først stabler vi dem omhyggeligt så kanterne er fuldstædig parallelle og over hinanden.
Herefter skrues de 12 plader sammen i det overskydende masonit så pladerne ikke kan flytte sig under udsavningen.
I det overskydende masonit saver vi først et testspor for at se hvor godt vi kan styre rundsaven, og resultatet er tilfredsstillende.
Efter at have savet den første yderside fri inspicerer vi savfladen.
Det næste savspor ser ud til at kæntre en smule på det sidste stykke af sporet, for oven er den 3 mm smallere end forneden. Ikke helt tilfredsstillende, men da anlægsfladen på spærene er 21 mm er det ikke umiddelbart et problem. Vi skal dog være opmærksom på at blande brede og smalle stykker, under opsætningen på spærene, således vi ikke akkumulere fejlen.
Under udsavningen holdes støvsugeren tæt til rundsavens udblæsning for ikke at sprede alt for meget savsmuld i udestuen. Til vores overraskelse bliver støvsugerposerne sprængt længe inden de er fulde! Først kan vi ikke forstå hvorfor det sker, men vi når frem til at det fine støv sætter sig i et lufttæt lag på indersiden af posen og den bliver derfor sprængt af undertrykket som motoren skaber.
Efter ca. 4 timer har vi 36 stykker masonitplade til kuplen. De skal efterfølgende grundes og males.