Dag 2, 20. juni 2007.

Dagen efter at vi har fået støbt de 3 vigtigste sokler, skal resten af soklerne til kuppelbygningen støbes. Men først skal vi have målt ud hvor soklerne skal stå. Kuppelbygningens sider laves som en 13-kant. Hvorfor lige 13? Jo, fordi jeg vil gerne have en kuppel der er 5 meter i diameter og hvis vi laver siderne i 120x240 plader så skal der bruges 13 plader til omkredsen på 15,7 meter.

Radius til midten af soklerne er 2387 mm og afstanden mellem soklernes centrum langs omkredsen er 1142 mm. Vi bruger nogle aflagte sternbrædder til at udmåle afstandene præcis.
Der bores huller i begge ender af planken, en til gevindstangen i centersoklen og et 8 mm hul i den anden ende så vi kan slå et stykke armeringsjern igennem hullet og i græsplænen
Et gitter af sternbrædder bygges op så vi har helt styr på positionerne. Vi bygger til halvdelen af soklerne og så drejes gitteret en halv omgang så vi kan sætte den sidste halvdel af pindene på en gang.
Efter at alle stykker armeringsjern er stukket i græsplænen kan vi begynde at bore sokkelhullerne. Teknikken vi anvendte, bestod i først at trække et stykke PVC-rør op over pæleborets blad. Så trækkes armeringsjernet op af græsset og stikke en finger i hullet så det ikke bliver væk for os. Med en anden hånd tages spidsen af pæleboret og den sættes i hullet. Hullet skal ikke bores med det samme, for PVC-røret skal først bankes ned gennem græsset. Mens Hans holder pæleboret med spidsen i hullet, tager jeg ved PVC-røret og holder godt ved. Hans tager så pæleboret op og bruger en kraftig træblok til at banke røret ned gennem græsset. Når vi kan mærke at røreret er banket igennem græsset kan, græstørven tages op af hullet. PVC-røret sættes i hullet igen, for det skal styre pæleboret de første 20-30 cm.
Efterhånden som vi kommer rundt sættes et nyt stykke PVC-rør i hullet.
Nu er der hældt beton i alle rørene og armeringsjern sat i undervejs. Efterfølgende kontrollerer vi at gevingstængerne, som skal holde bundrammen på plads, sidder præcis som de skal.

Dag 3, 11. juli 2007.

I dag ankom der 1085 kg træ; 21 mm krydsfiner til kuppelringe og kuppelspær, oliehærdede masonitplader til kuplens beklædning samt strøer og lægter til gulve og vægge, o.a. (Rockwool'en på lastbilen var til en anden kunde).
Tekst.
Tekst.