21. til 25. juli 2012. Montering af wiretræk til kuppellugerne

Lugerne er store, tunge og lange. Uden wiretræk er det besværligt at åbne lugerne.

Endeligt kan lugerne åbnes!
De fire mørke metalstykker er de bøjler som fastgør lugerne til nogle "rulleskøjter" som triller inden i portskinnen.
Hvordan virker wiretrækket?
På de efterfølgende billeder ses wire løbe frem og tilbage flere gange og det er ikke let at gennemskue hvordan systemet virker. Dette kan de to skitser her til højre hjælpe lidt med.
Wiren har en fast længde og når wiren trækkes den ene vej åbnes lugerne og når wiren trækkes den anden vej lukker de. I den første skitse er tegnet en simpel cirkel. Pilenes retning viser den vej cirklen drejer når lugerne skal åbnes. På den næste skitse er wiren længere og et stykke af loopet er trukket over i den anden side. I hvert af de sving der er på wiren kommer der til at sidde et rulle leje. Skitserne bliver gradvist mere komplekse men det grundlæggende princip er stadig det samme. I skitse nr. 4 fra venstre er der 4 prikker hvor wiren skrues fast på lugernes spær. Læg mærke til pilenes retning, når wiren trækkes i pilenes retning åbner lugerne.
Trækker først en murersnor for at kunne montere beslag med rullelejer som wiren skal løbe i.
I hver side skal der sidde to rullelejer. De svarer til hvert sving/knæk på wiren som vist på skitserne herover.
I billederne her, er toppen af lugerammen med portskinnen, til venstre. Der skal være et enkelt rulleleje til wiren på vejen ned til foden af lugerne for at holde wirene væk fra rummet under kuplen, hvor teleskopet jo skal være.
I lugekarmen ses en ankerfjeder og en vankelskrue som sammen bruges til at holde et konstant træk i wiren som er justerbar.
Nyder en solnedgang fra gulvet i observatoriet ... den første :-)