HR-diagram for den åbne hob NGC 2420.

Jens Jacobsen har også leveret billeder til dette nye HR-diagram, denne gang for NGC 2420. Jens optog en serie billeder af hoben gennem de tre farvefiltre Kodak Wratten 25 (rødt), W56 (grøn) og W38 (blå). Jeg har efterfølgende brugt IRIS-softwaren til at lave aperture fotometri.


Efter at have set HR-diagrammet for NGC 2158 diskuterede vi kriterier for hvilken hob vi skulle prøve som nummer 2. Hoben skulle være meget tættere på os end NGC 2158 for at vi kunne få hovedserie stjernerne under turn-off punktet at se, samt at stjernerne i hoben er bedre separeret således at aperturefotometrien kun måler på en stjerne af gangen. Valget faldt derfor på NGC 2420 i Gemini.


Metoden er den samme som ved NGC 2158; fotometri med programmet IRIS og analyse af fotometrifilerne i Excel regneark. Jens tre billeder har jeg sammensat til et farvebillede (til venstre) og anbragt sammen med et billede taget med 0,9m WIYN telekopet på Kitt Peak National Observatory (til højre) ... og Jens billeder er skarpere! Godt gået!
Af Jens Jacobsen Af 0,90m WIYN teleskopet Kitt Peak National Observatory
Vores HR-diagram ses til venstre. Til højre ses et HR-diagram for hoben jeg har fundet i en artikel på nettet skrevet af en gruppe Koreanske astronomer, S. L. Kim et al.(2001). De to diagrammer ligner hinanden ganske godt med et veldefineret turn-off, en gigant gren og en lille gruppe stjerner mellem hovedserien og gigant grenen.
Af Jens Jacobsen og Kim Lang (2008) A Search for Variable stars in two old clusters ngc 2506 and 2420 by S L Kim et al., Acta Astronomica Vol 51 (2001) pp.49-63.

Den fotometriske præcision i vores HR-diagram kan tåle forbedring ( ;-), men det må gøres med noget bedre software. Måske ESO's Sci-soft pakke rummer noget software som ikke koster mange penge. Hvis nogen kender et program der er velegnet, til små penge eller freeware vil jeg gerne høre om det.